- 60 dag piersi indyka
- 1/4 szklanki białego wina
- 1/4 szklanki soku z jabłek
- 3 łyżki śmietanki
- 1 łyżka oliwy
- biały pieprz
- sól
- farsz:
- 30 dag pieczarek
- 1 cebula
- 6 cienkich, ale długich plastrów chudego boczku
- 1 łyżka masła lub margaryny
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- pieprz
- sól
Uduszone grzyby zmiksuj lub posiekaj na desce. Rozsmaruj nadzienie na plastrach mięsa, zwiń roladki, każdą owiń boczkiem i zepnij igłą do zrazów lub owiń białą nicią i obsmaż na teflonowej patelni posmarowanej oliwą.
Tak przygotowane mięso przełóż do rondla, wlej wino, sok jabłkowy i duś około 20 minut. Na 5 minut przed zdjęciem z ognia dodaj śmietankę.
Podawaj z pieczonymi ziemniakami lub ryżem i z ciepłym musem z jabłek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz