Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Roladki z indyka z pieczarkami

Składniki na 6 porcji:
  • 60 dag piersi indyka
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 1/4 szklanki soku z jabłek
  • 3 łyżki śmietanki
  • 1 łyżka oliwy
  • biały pieprz
  • sól
    farsz:
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 6 cienkich, ale długich plastrów chudego boczku
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pieprz
  • sól
Mięso pokrój na 6 plastrów, oprósz solą i pieprzem, ułóż na desce. Na patelni rozpuść tłuszcz i zeszklij na nim cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj umyte i pokrojone pieczarki i duś, aż odparuje sok.

Uduszone grzyby zmiksuj lub posiekaj na desce. Rozsmaruj nadzienie na plastrach mięsa, zwiń roladki, każdą owiń boczkiem i zepnij igłą do zrazów lub owiń białą nicią i obsmaż na teflonowej patelni posmarowanej oliwą.

Tak przygotowane mięso przełóż do rondla, wlej wino, sok jabłkowy i duś około 20 minut. Na 5 minut przed zdjęciem z ognia dodaj śmietankę.

Podawaj z pieczonymi ziemniakami lub ryżem i z ciepłym musem z jabłek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...