- 1,5 kg surowego boczku (cienki płat bez skóry)
- 40 dag mielonego mięsa
- 1 czerstwa bułka (kajzerka)
- 1 jajo
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka oregano
- pieprz cayenne
- sól
Bułkę namocz w wodzie i odciśnij, a czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
Mięso mielone wymieszaj z bułką, jajkiem, czosnkiem, ziołami i pieprzem cayenne, a na koniec posól. Farsz ten równomiernie rozsmaruj na płacie boczku, zwiń go wzdłuż dłuższego brzegu i obwiąż sznurkiem.
Roladę włóż do posolonej wrzącej wody, ugotuj na małym ogniu do miękkości (około półtorej godziny). Z ostudzonej rolady zdejmij sznurek i pokrój ją w plastry.
Podaj z chrzanem lub musztardą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz