Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Rolada z boczku

Składniki na 20 porcji:
  • 1,5 kg surowego boczku (cienki płat bez skóry)
  • 40 dag mielonego mięsa
  • 1 czerstwa bułka (kajzerka)
  • 1 jajo
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • pieprz cayenne
  • sól
Boczek opłucz, osusz, posól i odstaw w chłodne miejsce na 12 godzin. Po tym czasie lekko rozbij tłuczkiem.

Bułkę namocz w wodzie i odciśnij, a czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.

Mięso mielone wymieszaj z bułką, jajkiem, czosnkiem, ziołami i pieprzem cayenne, a na koniec posól. Farsz ten równomiernie rozsmaruj na płacie boczku, zwiń go wzdłuż dłuższego brzegu i obwiąż sznurkiem.

Roladę włóż do posolonej wrzącej wody, ugotuj na małym ogniu do miękkości (około półtorej godziny). Z ostudzonej rolady zdejmij sznurek i pokrój ją w plastry.

Podaj z chrzanem lub musztardą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...