Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Rolada ze szpinakiem

Składniki na 16 porcji:
  • 1 1/2 kg szynki bez kości
  • 50 dag mrożonego szpinaku
  • 15 dag mrożonej marchewki pokrojonej w kostkę
  • 10 dag szynki wędzonej
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 jajo
  • 1 łyżka przyprawy do zup
  • 1 łyżka tłuszczu
  • sól, pieprz
Opłukane i osuszone mięso rozkrój tak, aby powstał duży, cienki płat. Lekko go rozbij, posól, oprósz pieprzem, natrzyj zmiażdżonym czosnkiem i odstaw na 30 minut. Rozmrożony szpinak osącz, po czym wymieszaj z jajkiem i przyprawą. Szynkę wędzoną pokrój w paski.

Na mięsie rozsmaruj szpinak oraz ułóż szynkę i marchewkę. Zwiń roladę, obwiąż ją nicią, obsmaż na łyżce tłuszczu i przełóż do rękawa foliowego, wlewając łyżkę wody. Piecz około godziny, po czym rozetnij rękaw i podpiecz jeszcze trochę, aż rolada się zrumieni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...