- ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1/2 kostki masła lub margaryny
- 1/3 szklanki zimnej wody
- szczypta soli
- farsz:
- 3 jaja
- 25 dag wędzonego boczku
- 1/3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki śmietany
- 20 dag żółtego sera
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Boczek i żółty ser pokrój w kostkę, wymieszaj. Farsz ułóż na cieście. Jajo rozbełtaj z mlekiem i śmietaną, przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Masą śmietanowo-jajeczną polej równomiernie wierzch quiche’a. Piecz około 40 minut w temperaturze 180°C. Quiche jest gotowy, kiedy wierzch ładnie się zrumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz