Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Quiche lotaryński

Składniki na 6 porcji:
    ciasto:
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • szczypta soli
    farsz:
  • 3 jaja
  • 25 dag wędzonego boczku
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki śmietany
  • 20 dag żółtego sera
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
Mąkę przesiej i posiekaj z tłuszczem. Następnie wlej wodę, dodaj sól. Zagnieć ciasto i uformuj z niego kulę. Włóż ją do lodówki na 30 minut, a po upływie tego czasu rozwałkuj i przenieś do natłuszczonej formy.

Boczek i żółty ser pokrój w kostkę, wymieszaj. Farsz ułóż na cieście. Jajo rozbełtaj z mlekiem i śmietaną, przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Masą śmietanowo-jajeczną polej równomiernie wierzch quiche’a. Piecz około 40 minut w temperaturze 180°C. Quiche jest gotowy, kiedy wierzch ładnie się zrumieni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...