Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Ptysie z sosem czekoladowym

Składniki:
  • 40 dag mąki
  • 2 szklanki wody
  • 1 kostka masła
  • 7 jaj
    sos:
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 2 jaja
  • 10 dag cukru
  • 2 dag masła
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
Wodę zagotuj z masłem, wsyp mąkę, całość dokładnie wymieszaj i podgrzewaj (wciąż mieszając), aż masa stanie się szklista. Kiedy ostygnie, wbijaj po jednym jaju i bardzo starannie ucieraj.

Na wysmarowanej tłuszczem blaszce układaj łyżeczką do kawy porcje ciasta w odległości około 3 cm jedna od drugiej. Ptysie wstaw teraz do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz około 15 minut.

Przygotuj sos: jaja ubij z cukrem na kogel-mogel, dodaj kakao, mąkę i masło. Wszystkie składniki wymieszaj, zalej wrzącym mlekiem i zagotuj. Następnie zestaw z ognia i przecedź przez sito.

Upieczone ptysie obficie polej sosem czekoladowym. Ptysie są pyszne na gorąco!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...