- 40 dag mąki
- 2 szklanki wody
- 1 kostka masła
- 7 jaj
- sos:
- 1 1/2 szklanki mleka
- 2 jaja
- 10 dag cukru
- 2 dag masła
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka mąki pszennej
Na wysmarowanej tłuszczem blaszce układaj łyżeczką do kawy porcje ciasta w odległości około 3 cm jedna od drugiej. Ptysie wstaw teraz do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz około 15 minut.
Przygotuj sos: jaja ubij z cukrem na kogel-mogel, dodaj kakao, mąkę i masło. Wszystkie składniki wymieszaj, zalej wrzącym mlekiem i zagotuj. Następnie zestaw z ognia i przecedź przez sito.
Upieczone ptysie obficie polej sosem czekoladowym. Ptysie są pyszne na gorąco!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz