Szukaj przepisów

wtorek, 17 lipca 2012

Przysmak orientalny

Składniki na 6 porcji:
  • 1 kg marchewki
  • 4-5 ziarenek kardamonu
  • kawałek świeżego imbiru (wielkości orzecha włoskiego)
  • sok z cytryny
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • 10 dag masła
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • sól, pieprz
Ziarenka kardamonu utłucz w moździerzu. Obrane i umyte marchewki pokrój w cienkie plasterki, a imbir drobno posiekaj. Na stopione w rondlu masło wrzuć marchewkę, chwilę smaż, mieszając, po czym dodaj kardamon i smaż przez dalsze 3-4 minuty. Na koniec dopraw zawartość rondla imbirem, solą, pieprzem i porządnie wymieszaj.

Żaroodporny półmisek wysmaruj masłem i wyłóż marchewką. Sok z cytryny dokładnie wymieszaj z miodem, jogurtem i śmietanką, a następnie tą półpłynną masą zalej marchewkę. Teraz wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika i zapiekaj potrawę przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp płatkami migdałowymi i podaj, jako gorącą przekąskę lub gorący dodatek do pieczonego drobiu i białych mięs.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...