- 1 kg marchewki
- 4-5 ziarenek kardamonu
- kawałek świeżego imbiru (wielkości orzecha włoskiego)
- sok z cytryny
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 szklanka słodkiej śmietanki
- 10 dag masła
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki płatków migdałowych
- sól, pieprz
Żaroodporny półmisek wysmaruj masłem i wyłóż marchewką. Sok z cytryny dokładnie wymieszaj z miodem, jogurtem i śmietanką, a następnie tą półpłynną masą zalej marchewkę. Teraz wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika i zapiekaj potrawę przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp płatkami migdałowymi i podaj, jako gorącą przekąskę lub gorący dodatek do pieczonego drobiu i białych mięs.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz