- 30 dag papryki
- 30 dag kiełbasy (krakowskiej, zwyczajnej, podlaskiej)
- 30 dag cebuli
- 30 dag pomidorów
- 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- 1 mała ostra papryczka chili lub pieprz turecki
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- ponadto:
- 1 bagietka
W rondlu rozgrzej oliwę (olej), zeszklij cebulę (2-3 minuty), dodaj kiełbasę i smaż ją na dość dużym ogniu, aż się lekko zrumieni. Wtedy dołóż paprykę i pomidory oraz papryczkę chili (pieprz turecki). Całość zagotuj, przykryj i duś na małym ogniu około 20 minut, a pod koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
Uwaga! Leczo można podawać również z makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz