Szukaj przepisów

wtorek, 17 lipca 2012

Leczo węgierskie

Składniki:
  • 30 dag papryki
  • 30 dag kiełbasy (krakowskiej, zwyczajnej, podlaskiej)
  • 30 dag cebuli
  • 30 dag pomidorów
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 1 mała ostra papryczka chili lub pieprz turecki
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
    ponadto:
  • 1 bagietka
Paprykę umyj, przetnij na pół, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paseczki. Sparzone i obrane ze skórki pomidory pokrój w grubą kostkę, obraną cebulę - w cienkie półplastry, a kiełbasę - w grubą kostkę.

W rondlu rozgrzej oliwę (olej), zeszklij cebulę (2-3 minuty), dodaj kiełbasę i smaż ją na dość dużym ogniu, aż się lekko zrumieni. Wtedy dołóż paprykę i pomidory oraz papryczkę chili (pieprz turecki). Całość zagotuj, przykryj i duś na małym ogniu około 20 minut, a pod koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.

Uwaga! Leczo można podawać również z makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...