Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Gulasz jagnięcy

Składniki na 4 porcje:
  • 1 kg jagnięciny
  • 50 dag marchewki
  • 25 dag cebuli
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 szklanka białego wina
  • 1 średnia pomarańcza
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki koniaku lub brandy
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Mięso opłucz, osusz i pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w półplasterki. Marchewki obierz, opłucz i pokrój w cienkie, skośne plastry. Czosnek obierz i drobno posiekaj. W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzej teraz oliwę i podsmaż na niej mięso. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj cebulę, czosnek i marchewki, smaż razem jeszcze przez chwilę. Na końcu zalej gulasz koniakiem, a po 2-3 minutach wlej bulion i wino. Duś na małym ogniu około 1 i 1/2 godziny (od czasu do czasu potrawę zamieszaj).

Gotowy gulasz dopraw do smaku solą i pieprzem. Pomarańczę sparz, osusz, a skórkę cienko obierz i pokrój w paseczki. Bezpośrednio przed podaniem posyp gulasz drobno posiekaną natką oraz paseczkami skórki pomarańczowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...