Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Gulasz z wątróbki

Składniki na 6 porcji:
  • po 50 dag wątróbki, winnych jabłek i pieczarek
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • po 1/2 łyżki posiekanego świeżego tymianku i cząbru
  • sól, pieprz
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia
Wątróbkę opłucz, osusz, pokrój na nieduże kawałki, obtocz w mące i obsmaż na rozgrzanym oleju, po czym przełóż do rondla i przykryj, nie dopuszczając do wystygnięcia. Na tym samym oleju usmaż umyte, oczyszczone, pokrojone w plasterki pieczarki i przełóż je do rondla z wątróbką.

Obrane jabłka potnij w dużą kostkę, również podsmaż i dodaj do wątróbki. Taki „wątróbkowy” gulasz duś przez 20 minut na średnim ogniu.

Na koniec dodaj zioła, wlej śmietanę, podgrzej oraz przypraw pieprzem i solą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...