Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Pory zapiekane

Składniki:
  • 20 dag białej części pora
  • 2 łyżki masła
  • pieprz, sól
  • 10 babeczek z ciasta serowego lub kruchych
    sos:
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki startego ostrego żółtego sera
  • pieprz, sól
Babeczki lekko podpiecz. Pory bardzo starannie opłucz i posiekaj. Następnie dodaj pieprz i sól, uduś na maśle.

Teraz przygotuj sos: roztop masło, wymieszaj je z mąką i powoli wlewaj mleko, energicznie mieszając, by nie porobiły się grudki. Następnie wsyp ser, chwilę gotuj, aż ser się roztopi, a sos zgęstnieje. Dopraw pieprzem i solą.

Do babeczek włóż uduszone pory, polej je sosem. Całość zapiecz w gorącym piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...