Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Kapusta czerwona na gorąco

Składniki:
  • 1 kg czerwonej kapusty
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki octu winnego lub z jabłek
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz
Kapustę oczyść z wierzchnich liści, umyj i poszatkuj. W garnku zagotuj wodę (pół litra), teraz dodaj kostkę bulionową i liść laurowy. Stopniowo wrzucaj kapustę, posypując każdą warstwę niewielką ilością soli. Gdy się zagotuje, nakryj garnek pokrywką i gotuj kapustę do miękkości (30-40 minut). Wlej ocet, wymieszaj.

Na patelni rozgrzej tłuszcz, wsyp mąkę i smaż, mieszając, 2-3 minuty. Zasmażkę dodaj do kapusty i mieszając, zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj do potraw z ziemniaków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...