Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Ponczowe babeczki

Składniki na 18 sztuk:
  • 35 dag mąki
  • 2 dag drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 jaja
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 15 dag masła
  • 30 dag cukru
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 125 ml białego półsłodkiego wina
  • 30 ml rumu
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • sól
  • cynamon
  • tłuszcz i mąka do foremek
Drożdże rozmieszaj z ciepłym mlekiem i łyżką mąki. Rozczyn odstaw na 15 minut.
Masło stop, a jajka utrzyj ze szczyptą soli, 20 dag cukru i cukrem waniliowym. Dodaj przestudzone masło, całość starannie wymieszaj.

Teraz wsyp przesianą mąkę, wlej rozczyn i wyrób gładkie ciasto. Odstaw je na pół godziny. Małe foremki natłuść i oprósz mąką, po czym napełnij do połowy ciastem. Babeczki piecz przez pół godziny w temperaturze 210°C. Potem wyjmij i ostudź.

Rum oraz wino zagotuj ze szklanką wody, wsyp resztę cukru i skórkę startą z pomarańczy, gotuj, aż cukier się rozpuści. Babeczki ułóż do góry spodami i nasącz syropem.

Ubij na sztywno śmietanę. Babeczki ułóż na talerzykach, podawaj z bitą śmietaną posypaną cynamonem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...