- 35 dag mąki
- 2 dag drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 4 jaja
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 15 dag masła
- 30 dag cukru
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 125 ml białego półsłodkiego wina
- 30 ml rumu
- 1 szklanka śmietany kremówki
- sól
- cynamon
- tłuszcz i mąka do foremek
Masło stop, a jajka utrzyj ze szczyptą soli, 20 dag cukru i cukrem waniliowym. Dodaj przestudzone masło, całość starannie wymieszaj.
Teraz wsyp przesianą mąkę, wlej rozczyn i wyrób gładkie ciasto. Odstaw je na pół godziny. Małe foremki natłuść i oprósz mąką, po czym napełnij do połowy ciastem. Babeczki piecz przez pół godziny w temperaturze 210°C. Potem wyjmij i ostudź.
Rum oraz wino zagotuj ze szklanką wody, wsyp resztę cukru i skórkę startą z pomarańczy, gotuj, aż cukier się rozpuści. Babeczki ułóż do góry spodami i nasącz syropem.
Ubij na sztywno śmietanę. Babeczki ułóż na talerzykach, podawaj z bitą śmietaną posypaną cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz