- Składniki na 6 porcji:
- 75 dag ziemniaków
- 25 dag zielonej papryki
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler naciowy
- 1 mały seler korzeniowy
- 50 dag cebuli
- 5 dag tłustego wędzonego boczku
- 4 parówki
- 6 szklanek bulionu warzywnego (z kostki)
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- po 1 łyżce smalcu i mąki
- sól, pieprz
- pieprz cayenne
W dużym rondlu usmaż pokrojony w kostkę boczek, dodaj smalec, rozgrzej i wrzuć cebulę, a potem poczekaj, aż nabierze złotego koloru. Teraz możesz wlać gorący bulion. Dopraw solą, pieprzem, pieprzem cayenne i tymiankiem. Przez chwilę pogotuj na mocnym ogniu i wrzuć ziemniaki oraz warzywa.
Po 30 minutach gotowania dodaj pokrojone w plasterki parówki i potrzymaj na silnym ogniu jeszcze 10 minut. Teraz wlej dokładnie wymieszaną z mąką śmietanę i - mieszając - podgrzewaj potrawę do zgęstnienia, a następnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz