Szukaj przepisów

wtorek, 17 lipca 2012

Fasola po bostońsku

Składniki:
  • 35 dag drobnej białej fasoli
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka suszonej gorczycy
  • 1/2 łyżeczki sosu worcester
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 cebule
  • 6-8 ząbków czosnku
  • 25-35 dag boczku
  • posiekana natka pietruszki lub mieszanka świeżych ziół
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Fasolę dokładnie opłucz i zostaw w zimnej wodzie na całą noc. Następnego dnia odcedź, wrzuć do rondla i zalej świeżą wodą. Wszystko zagotuj i duś przez 30 minut. Fasolę ponownie odcedź, ale wywar zachowaj.

Do żaroodpornego naczynia włóż fasolę, miód, koncentrat pomidorowy, gorczycę, pokrojoną cebulę i rozgnieciony czosnek. Wsyp przyprawy (sól, pieprz, cukier) i wlej sos worcester i ocet winny. Następnie dodaj pokrojony w kostkę boczek i 2 szklanki wywaru z fasoli - w razie potrzeby uzupełnij jego ilość wodą.

Potrawę wymieszaj i szczelnie przykryj. Piecz w temperaturze 150°C przez 2-3 godziny. Podawaj po posypaniu natką pietruszki lub ziołami. Potrawa najlepiej smakuje z chrupkim pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...