- 35 dag drobnej białej fasoli
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka suszonej gorczycy
- 1/2 łyżeczki sosu worcester
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 2 cebule
- 6-8 ząbków czosnku
- 25-35 dag boczku
- posiekana natka pietruszki lub mieszanka świeżych ziół
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Do żaroodpornego naczynia włóż fasolę, miód, koncentrat pomidorowy, gorczycę, pokrojoną cebulę i rozgnieciony czosnek. Wsyp przyprawy (sól, pieprz, cukier) i wlej sos worcester i ocet winny. Następnie dodaj pokrojony w kostkę boczek i 2 szklanki wywaru z fasoli - w razie potrzeby uzupełnij jego ilość wodą.
Potrawę wymieszaj i szczelnie przykryj. Piecz w temperaturze 150°C przez 2-3 godziny. Podawaj po posypaniu natką pietruszki lub ziołami. Potrawa najlepiej smakuje z chrupkim pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz