- 5-6 gatunków wędlin i pieczonych mięs
- (po 10 dag każdego gatunku)
- 25 dag makaronu
- (kolanka, muszelki, kokardki)
- 1/2 opakowania mrożonej mieszanki warzywnej
- (np. kukurydza, groszek, marchew)
- 1 pomidor
- 1 zielona papryka
- 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
- 3-4 łyżki majonezu sałatkowego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól
- pieprz
- ponadto:
- zielona sałata mieszana lub sałatka z pomidorów
Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu (aż będzie prawie miękki, czyli po włosku al dente), odcedź, przelej zimną wodą i umieść w salaterce. Równocześnie z makaronem ugotuj mieszankę warzywną, a po jej odsączeniu ostudź i dodaj do zimnego makaronu. Ponadto wrzuć do niego pokrojony w paski miąższ przeciętego na pół, sparzonego, obranego i oczyszczonego z pestek pomidora, a także pociętą w krótkie paseczki, oczyszczoną z gniazda nasiennego paprykę.
Już niemal gotową sałatkę makaronową posyp szczypiorkiem, polej majonezem, dopraw do smaku solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i sokiem z cytryny. Po dokładnym wymieszaniu - umieść do schłodzenia w lodówce.
Podawaj z sałatą lub sałatką z pomidorów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz