Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Półmisek wędlin z sałatką makaronową

Składniki:
  • 5-6 gatunków wędlin i pieczonych mięs
  • (po 10 dag każdego gatunku)
  • 25 dag makaronu
  • (kolanka, muszelki, kokardki)
  • 1/2 opakowania mrożonej mieszanki warzywnej
  • (np. kukurydza, groszek, marchew)
  • 1 pomidor
  • 1 zielona papryka
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • 3-4 łyżki majonezu sałatkowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
    ponadto:
  • zielona sałata mieszana lub sałatka z pomidorów
Wyłóż wędlinę na półmisku.

Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu (aż będzie prawie miękki, czyli po włosku al dente), odcedź, przelej zimną wodą i umieść w salaterce. Równocześnie z makaronem ugotuj mieszankę warzywną, a po jej odsączeniu ostudź i dodaj do zimnego makaronu. Ponadto wrzuć do niego pokrojony w paski miąższ przeciętego na pół, sparzonego, obranego i oczyszczonego z pestek pomidora, a także pociętą w krótkie paseczki, oczyszczoną z gniazda nasiennego paprykę.

Już niemal gotową sałatkę makaronową posyp szczypiorkiem, polej majonezem, dopraw do smaku solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i sokiem z cytryny. Po dokładnym wymieszaniu - umieść do schłodzenia w lodówce.

Podawaj z sałatą lub sałatką z pomidorów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...