- 60 dag udźca baraniego bez kości
- 2 pomarańcze
- 1 1/2 łyżki skórki otartej z pomarańczy
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina
- 3-4 goździki
- 3 łyżki masła sok z cytryny
- sól
- 3 łyżki cukru
Zagotuj wino z cukrem, skórką z pomarańczy i goździkami. Obrane pomarańcze pokrój w cienkie plastry, nie zapomnij usunąć pestek. Żaroodporny półmisek grubo wysmaruj masłem, wyłóż plastrami mięsa, po czym obłóż plastrami pomarańczy, zalej przestudzonym, przecedzonym przez sito winem, obłóż wiórkami masła. Przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika na 45-50 minut.
Tak przyrządzoną baraninę podawaj z ryżem lub frytkami i zieloną sałatą albo sałatką z cykorii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz