- 2 szklanki przecieru ze świeżych pomidorów
- (lub 3 łyżki koncentratu pomidorowego)
- 4 szklanki rosołu
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- cukier
- pieprz
- sól
Czysta pomidorowa jest dobrą bazą do różnych wersji zupy pomidorowej. Możesz posypać ją drobno startym żółtym serem i serwować z grzankami czosnkowymi albo zaprawić śmietaną i podawać z makaronem, lanymi kluseczkami lub ryżem.
Na zupę najlepsze są bardzo dojrzałe mięsiste pomidory, z których przecier możesz przygotować na dwa sposoby: pomidory uduś i przetrzyj przez sito, albo - jeśli masz mało czasu - zmiksuj je (po wcześniejszym sparzeniu, zdjęciu skórki i usunięciu pestek). Pamiętaj, że na smak zupy pomidorowej bardzo korzystnie wpływa dodatek niewielkiej ilości cukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz