Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Placuszki z jabłkami

Składniki:
  • 50 dag jabłek
  • 12 dag mąki (6 czubatych łyżek)
  • 2 jaja
  • 3 łyżki cukru
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek cukru pudru wymieszanego z cukrem waniliowym
  • olej do smażenia
  • sól
Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w niezbyt grube krążki. Mikserem utrzyj żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. W osobnym naczyniu ubij sztywną pianę z białek. Połącz żółtka z pianą, dodaj mąkę, szczyptę soli i jogurt. Wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany.

Na patelnię wlej olej i rozgrzej. Krążki jabłek zanurzaj w cieście i kładź na gorący tłuszcz. Smaż z obu stron na złoty kolor, potem odsącz z tłuszczu i posyp cukrem pudrem.

Placuszki możesz też przygotować z ciasta naleśnikowego (patrz przepis na naleśniki). Ciasto musi być gęste jak śmietana; żółtko wymieszaj z mąką i mlekiem, a z białka ubij sztywną pianę i wymieszaj z ciastem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...