Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Cebulaczki

Składniki na 4 porcje:
    ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 dag drożdży
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki masła
    nadzienie:
  • 2 cebule (biała i czerwona)
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
    ponadto:
  • 1 łyżka letniej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 dag startego ostrego żółtego sera
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
Mąkę wysyp na stolnicę, a masło rozpuść w rondelku. Drożdże rozrób z mlekiem i wlej do mąki (zrób w niej dołek). Teraz dodaj stopione masło i żółtko. Zagnieć i wyrób ciasto, po czym odstaw do wyrośnięcia.

Cebule obierz, pokrój w plasterki, a potem zeszklij na maśle i przypraw solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na cienki placek, a teraz zacznij starannie wykrawać szklanką krążki. Na środku każdego połóż trochę przygotowanej cebuli, po czym zwiń tak, aby powstał rożek; bardzo dokładnie zlep jego (zachodzące na siebie) brzegi.

Cebulaczki układaj na wysmarowanej tłuszczem blasze, lekko posmaruj słoną wodą i posyp startym serem wymieszanym z papryką. Wstaw do nagrzanego piekarnika (180°C) i piecz około 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...