- ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 3 dag drożdży
- 1 żółtko
- 2 łyżki masła
- nadzienie:
- 2 cebule (biała i czerwona)
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- ponadto:
- 1 łyżka letniej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 5 dag startego ostrego żółtego sera
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
Cebule obierz, pokrój w plasterki, a potem zeszklij na maśle i przypraw solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na cienki placek, a teraz zacznij starannie wykrawać szklanką krążki. Na środku każdego połóż trochę przygotowanej cebuli, po czym zwiń tak, aby powstał rożek; bardzo dokładnie zlep jego (zachodzące na siebie) brzegi.
Cebulaczki układaj na wysmarowanej tłuszczem blasze, lekko posmaruj słoną wodą i posyp startym serem wymieszanym z papryką. Wstaw do nagrzanego piekarnika (180°C) i piecz około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz