- 15-20 dag mąki
- 50 dag cukinii
- 2 duże ziemniaki
- 1 cebula średniej wielkości
- 2 jaja
- 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 1 płaska łyżka tymianku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżka niezbyt ostrej musztardy
- pieprz, sól
- olej do smażenia
Obraną cukinię przekrój wzdłuż, łyżeczką usuń pestki, a miąższ zetrzyj na grubej tarce i osącz na sitku. Połącz go następnie z ziemniakami i dodaj drobno posiekaną cebulę, przyprawy ziołowe, roztrzepane jaja, mąkę, zmiażdżony czosnek, posiekaną natkę pietruszki i sól. Wszystko to dokładnie wymieszaj, rozcierając grudki z mąki. Jeśli masa okaże się zbyt rzadka, dodaj jeszcze trochę mąki lub tartej bułki.
Nabieraj łyżką nieduże porcje i smaż placuszki z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju, aż nabiorą złocistego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz