Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Placuszki z cukinii i ziemniaków

Składniki:
  • 15-20 dag mąki
  • 50 dag cukinii
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 2 jaja
  • 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1 płaska łyżka tymianku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżka niezbyt ostrej musztardy
  • pieprz, sól
  • olej do smażenia
Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na drobnej tarce i osącz na sitku z nadmiaru wody.

Obraną cukinię przekrój wzdłuż, łyżeczką usuń pestki, a miąższ zetrzyj na grubej tarce i osącz na sitku. Połącz go następnie z ziemniakami i dodaj drobno posiekaną cebulę, przyprawy ziołowe, roztrzepane jaja, mąkę, zmiażdżony czosnek, posiekaną natkę pietruszki i sól. Wszystko to dokładnie wymieszaj, rozcierając grudki z mąki. Jeśli masa okaże się zbyt rzadka, dodaj jeszcze trochę mąki lub tartej bułki.

Nabieraj łyżką nieduże porcje i smaż placuszki z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju, aż nabiorą złocistego koloru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...