Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Placki ziemniaczane

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 1 jajo
  • 2-3 łyżki mąki razowej
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • olej do smażenia
Ziemniaki i cebulę obierz, opłucz i zetrzyj na tarce o małych otworach, odlej nadmiar płynu. Do masy dodaj jajo i mąkę, oprósz solą i pieprzem, starannie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej, po czym formuj placki i smaż je na średnim ogniu z obu stron, aż się zrumienią.

Placki najlepiej smakują podawane prosto z patelni, polane sosem grzybowym albo z duszoną cukinią lub z surówkami z warzyw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...