Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Placki z warzywami

Składniki:
    ciasto:
  • 80 dag ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 jajo
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz, olej
    nadzienie:
  • 1 marchewka
  • 2 łodygi selera
  • 1 pietruszka
  • 1 duża cebula
  • 20 dag pieczarek
  • 4 łyżki mrożonego groszku
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • 1/2 szklanki śmietany 22-proc.
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • pieprz
Przygotuj ciasto: ziemniaki obierz, umyj, zetrzyj na tarce z małymi otworami. Cebulę obierz, zetrzyj na tarce, dodaj do ziemniaków. Następnie wbij jajko, wsyp mąkę, przypraw solą oraz pieprzem i wymieszaj. Smaż na mocno rozgrzanym oleju nieduże, cienkie placki, z obu stron na rumiano.

Warzywa i grzyby oczyść i umyj. Cebulę pokrój w piórka, pieczarki - w plastry, a resztę warzyw - w słupki. Na oleju usmaż pieczarki z cebulą, następnie dodaj marchewkę, pietruszkę, seler i przyprawy. Smaż 5 minut. Posyp mąką i przesmaż.

Wlej bulion warzywny i duś 15 minut. Na końcu dodaj śmietanę i groszek. Duś jeszcze 5 minut. Ciepłe nadzienie wyłóż na placki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...