- ciasto:
- 80 dag ziemniaków
- 1 duża cebula
- 1 jajo
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz, olej
- nadzienie:
- 1 marchewka
- 2 łodygi selera
- 1 pietruszka
- 1 duża cebula
- 20 dag pieczarek
- 4 łyżki mrożonego groszku
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- 1/2 szklanki śmietany 22-proc.
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki pszennej
- pieprz
Warzywa i grzyby oczyść i umyj. Cebulę pokrój w piórka, pieczarki - w plastry, a resztę warzyw - w słupki. Na oleju usmaż pieczarki z cebulą, następnie dodaj marchewkę, pietruszkę, seler i przyprawy. Smaż 5 minut. Posyp mąką i przesmaż.
Wlej bulion warzywny i duś 15 minut. Na końcu dodaj śmietanę i groszek. Duś jeszcze 5 minut. Ciepłe nadzienie wyłóż na placki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz