- ciasto:
- 80 dag ziemniaków
- 1 duża cebula
- 1 jajo
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- olej
- nadzienie:
- 40 dag mięsa wołowego bez kości
- 1 średnia cebula
- po 1/2 papryki żółtej i zielonej (12 dag)
- 2 łyżki bulionu pieczeniowego instant
- 1/2 szklanki wody
- 2 1/2 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki szczypiorku
- ziele angielskie
- sól, pieprz
Teraz smaż na mocno rozgrzanym oleju nieduże, cienkie placki, z obu stron na rumiano.
Przygotuj nadzienie: mięso umyj, pokrój w kostkę i zrumień na oleju. Cebulę obierz, pokrój w półplasterki, zeszklij na pozostałym oleju i dodaj do mięsa. Oprósz mąką, chwilę smaż, dodaj bulion, pół szklanki wody, pieprz, sól oraz ziele angielskie i duś 1,5 godziny.
Przygotuj papryki - umyj je, oczyść, pokrój w kostkę, dodaj do mięsa, duś jeszcze przez 15 minut. Na końcu włóż szczypiorek i wymieszaj.
Placki przygotuj według przepisu podstawowego. Na połowę każdego placka nałóż nadzienie i przykryj drugą połową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz