Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Placki z gulaszem wołowym

Składniki:
    ciasto:
  • 80 dag ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 jajo
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • olej
    nadzienie:
  • 40 dag mięsa wołowego bez kości
  • 1 średnia cebula
  • po 1/2 papryki żółtej i zielonej (12 dag)
  • 2 łyżki bulionu pieczeniowego instant
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 1/2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki szczypiorku
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz
Zacznij od ciasta: ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce z małymi otworami. Cebulę obierz, również zetrzyj na tarce i dodaj do ziemniaków. Następnie wbij jajko, wsyp mąkę, przypraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.

Teraz smaż na mocno rozgrzanym oleju nieduże, cienkie placki, z obu stron na rumiano.

Przygotuj nadzienie: mięso umyj, pokrój w kostkę i zrumień na oleju. Cebulę obierz, pokrój w półplasterki, zeszklij na pozostałym oleju i dodaj do mięsa. Oprósz mąką, chwilę smaż, dodaj bulion, pół szklanki wody, pieprz, sól oraz ziele angielskie i duś 1,5 godziny.

Przygotuj papryki - umyj je, oczyść, pokrój w kostkę, dodaj do mięsa, duś jeszcze przez 15 minut. Na końcu włóż szczypiorek i wymieszaj.

Placki przygotuj według przepisu podstawowego. Na połowę każdego placka nałóż nadzienie i przykryj drugą połową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...