Składniki:ciasto:- 1 jajo
- 50 dag ziemniaków
- 1/2 cebuli
- 1-2 łyżki mąki
- olej do smażenia
gulasz:- 50 dag wołowiny bez kości
- 2 dag mąki
- 2 dag keczupu
- przyprawa do mięs
- pieprz
- ziele angielskie
- 1 liść laurowy
Przygotuj gulasz: mięso umyj, usuń żyły, pokrój w niezbyt grubą kostkę, po czym posyp przyprawą do mięs i mąką. Zrumień na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną, opłukaną i pokrojoną w kostkę cebulą. Następnie skrop wodą i duś na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodaj ketchup, przyprawy oraz pozostałą mąkę wymieszaną z małą ilością zimnej wody. W trakcie duszenia zetrzyj na tarce obrane ziemniaki, potem odciśnij z nich płyn. Cebulę obierz i pokrój na bardzo drobną kostkę. Jajko ubij i dodaj do startych ziemniaków. W tak przygotowanej masie rozprowadź równomiernie mąkę oraz pokrojoną cebulę.
Uwaga! Przygotowana masa nie może być zbyt rzadka. Gdy gulasz jest już gotowy, rozgrzej na patelni trochę oliwy. Formuj duże placki i smaż je po około 3 minuty z każdej strony.
Przed podaniem, na każdy z placków nałóż gulasz i złóż placek na pół. Placek można dodatkowo posypać świeżą natką z pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz