Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Pizza z oliwkami

Składniki na 4 porcje:
  • 1 czubata szklanka mąki
  • 2 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 5 dag szynki
  • po 20 zielonych i czarnych oliwek
  • 1 jajo
  • 1 łyżka mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka przyprawy do pizzy
  • jarzynka
  • sól
  • tłuszcz do formy
W przygotowanej na stolnicy mące zrób zagłębienie, wsyp w nie pokruszone drożdże i cukier, po czym wlej letnią wodę i odstaw na 30 minut. Dodaj jarzynkę i 2 łyżki oliwy, wyrób gładkie ciasto, rozwałkuj je na okrągły placek i przełóż do natłuszczonej formy.

Następnie pokrój w słupki szynkę i czosnek i razem z oliwkami powgniataj je w ciasto. Polej je z wierzchu pozostałą oliwą i wstaw do nagrzanego piekarnika (200°C) na 20 minut. Po tym czasie na chwilę wyjmij, posmaruj jajem wymieszanym z mlekiem, przyprawą i solą, ponownie wstaw do piekarnika i zapiekać jeszcze około 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...