Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Pizza z salami

Składniki:
  • 20 dag salami w plasterkach
  • 1 zielona papryka
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 20 dag startej mozzarelli
  • sos pomidorowy do pizzy
  • ciasto na spód do pizzy
  • sól
Najpierw przygotuj ciasto na spód do pizzy: drożdże rozpuść w szklance ciepłej wody. Mąkę przesiej na stolnicę i zrób wgłębienie, do którego wlej drożdże, a następnie delikatnie wymieszaj. Po 20 minutach dodaj olej i sól, zagnieć gładkie ciasto, a potem przykryj je i odstaw. Po godzinie ciasto jeszcze raz wyrób, rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy i przełóż do jednej dużej lub kilku mniejszych natłuszczonych form do pizzy.

Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój na kwadraty. Kukurydzę osącz. Każdy plasterek salami zwiń tak, by powstał rożek. Przygotowane ciasto najpierw posmaruj sosem pomidorowym, a potem ułóż na nim salami, paprykę i kukurydzę, Całość obficie posyp mozzarellą.

Pizzę upiecz w wysokiej temperaturze. Krój po upływie 5 minut od wyjęcia z piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...