Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Pilaw klasyczny

Składniki:
  • 20 dag ryżu
  • 10 dag mięsa wołowego
  • 2 marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
Ryż przelej na sicie zimną wodą, a następnie mocz 2 godziny w gorącej posolonej wodzie. Mięso opłucz, osącz i pokrój w kostkę. Cebule obierz, pokrój w plasterki. Marchewkę obierz, opłucz i pokrój w cienkie słupki.

Teraz na rozgrzanej oliwie zrumień ze wszystkich stron mięso. Potem dodaj cebulę i chwilę smaż. Mięso i cebulę przełóż następnie do garnka, dodaj marchewkę i wlej tyle wody, aby pokryła zawartość garnka. Na koniec dopraw solą i duś na małym ogniu 50 minut (nie mieszaj).

Do mięsa dodaj odcedzony ryż, wyrównaj powierzchnię, po czym dolej tyle wody, aby pokryła ryż. Garnek przykryj, zwiększ ogień i doprowadź pilaw do wrzenia. Od czasu do czasu przewracaj łyżką cedzakową warstwę ryżu, aby równomiernie się ugotował. Jeśli trzeba, dolej trochę gorącej wody. Kiedy woda całkowicie wyparuje, a ryż dostatecznie spęcznieje, zmniejsz ogień, podłóż płytkę ochronną i przez 20 minut trzymaj garnek z pilawem na ogniu.

Przed podaniem potrawę bardzo dokładnie wymieszaj, wyłóż na półmisek, formując piramidkę. Podawaj z sezonową surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...