Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Pieczony udziec jagnięcy

Składniki na 6-8 porcji:
  • 3 łyżki gruboziarnistej musztardy
  • 2 ząbki czosnku posiekanego
  • 1 1/2 łyżeczki pokruszonych liści rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • udziec jagnięcy, bez kości zwinięty i związany (ok. 2 kg)
  • galaretka miętowa (wg uznania)
Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Następnie wymieszaj musztardę, czosnek, rozmaryn i pieprz, powstałą masą natrzyj powierzchnię mięsa. Mięso możesz włożyć do lodówki nawet dobę przed pieczeniem.

Mięso połóż na ruszcie w brytfannie wyłożonej folią. W najgrubszą część mięsa wsuń termometr.

Piecz przez 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 160°C. Piecz jeszcze 45 minut na każdy kilogram mięsa lub do chwili, gdy termometr wskaże 72°C (w przypadku udźca średnio wypieczonego).

Pieczeń przenieś na deskę do krojenia, luźno owiń folią i odstaw na 10 minut. Temperatura mięsa wzrośnie jeszcze nieznacznie o 2,4-4,8°C.

Usuń z mięsa sznurki, pieczeń pokrój w cienkie plastry. Pieczony udziec możesz podać - według uznania - z miętową galaretką. Jeśli chcesz, by mięso miało intensywny, ostry smak, przed pieczeniem powkładaj w nie pokrojone w paski ząbki czosnku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...