- 3 łyżki gruboziarnistej musztardy
- 2 ząbki czosnku posiekanego
- 1 1/2 łyżeczki pokruszonych liści rozmarynu
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- udziec jagnięcy, bez kości zwinięty i związany (ok. 2 kg)
- galaretka miętowa (wg uznania)
Mięso połóż na ruszcie w brytfannie wyłożonej folią. W najgrubszą część mięsa wsuń termometr.
Piecz przez 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 160°C. Piecz jeszcze 45 minut na każdy kilogram mięsa lub do chwili, gdy termometr wskaże 72°C (w przypadku udźca średnio wypieczonego).
Pieczeń przenieś na deskę do krojenia, luźno owiń folią i odstaw na 10 minut. Temperatura mięsa wzrośnie jeszcze nieznacznie o 2,4-4,8°C.
Usuń z mięsa sznurki, pieczeń pokrój w cienkie plastry. Pieczony udziec możesz podać - według uznania - z miętową galaretką. Jeśli chcesz, by mięso miało intensywny, ostry smak, przed pieczeniem powkładaj w nie pokrojone w paski ząbki czosnku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz