Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Placuszki z bryndzą

Składniki na 4 porcje:
  • 25 dag bryndzy
  • 1 opakowanie piure ziemniaczanego (10 dag)
  • mleko
  • 2 jaja
  • kilka łyżek mąki
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
    sos:
  • 1 opakowanie koncentratu białego sosu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • mleko
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
Koncentrat piure zmieszaj z mlekiem według wskazówek na opakowaniu. Wbij jaja, dodaj bryndzę i dosyp tyle mąki, by z ciasta dał się uformować gruby wałek. Pokrój go na plastry grubości 1 cm. Teraz obsyp bułką tartą i kładź na rozgrzany na patelni tłuszcz. Smaż z obu stron, aż placki się zarumienią.

Przyrządź sos według przepisu na opakowaniu. Wymieszaj z koncentratem pomidorowym, po czym dopraw zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Podaj gorące placuszki i osobno sos.

Tak przygotowane placuszki możesz podać również z innym, wybranym przez siebie sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...