Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Pikantny wieniec

Składniki na 8 porcji:
    ciasto:
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 25 dag masła
  • 1/2 szklanki wody
    nadzienie:
  • 30 dag pieczonej wieprzowiny
  • 40 dag kiszonej kapusty
  • kilka suszonych borowików
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajo
  • pieprz
  • kminek
Z mąki i wody zagnieć gładkie ciasto, wstaw je do lodówki, a po 15 minutach wyjmij i rozwałkuj na kwadrat grubości 1cm. Na połowie ciasta rozłóż plastry masła, przykryj drugą połową i rozwałkuj, uważając, żeby masło nie wydobyło się na zewnątrz. Rozwałkowany placek złóż potrójnie i wstaw do lodówki na 15 minut. Wałkowanie, składanie placka i chłodzenie musisz powtórzyć co najmniej trzy razy, na końcu ciasto zawiń w folię i wstaw do lodówki na kilka godzin.

Teraz namocz w wodzie grzyby, ugotuj i odcedź. Kapustę sparz i odciśnij. Cebulę pokrój i podsmaż na oleju. Mięso, kapustę, grzyby i cebulę przepuścić przez maszynkę, przypraw do smaku kminkiem i pieprzem.

Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na prostokąt grubości około 0,5 cm, przykryj warstwą nadzienia i ścisło zroluj, a następnie przełóż do tortownicy z kominkiem, wcześniej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Końce zrolowanego ciasta połącz. Wieniec posmaruj rozkłóconym jajem i posyp kminkiem. Piecz w temperaturze 200°C na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...