- ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki
- 25 dag masła
- 1/2 szklanki wody
- nadzienie:
- 30 dag pieczonej wieprzowiny
- 40 dag kiszonej kapusty
- kilka suszonych borowików
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 jajo
- pieprz
- kminek
Teraz namocz w wodzie grzyby, ugotuj i odcedź. Kapustę sparz i odciśnij. Cebulę pokrój i podsmaż na oleju. Mięso, kapustę, grzyby i cebulę przepuścić przez maszynkę, przypraw do smaku kminkiem i pieprzem.
Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na prostokąt grubości około 0,5 cm, przykryj warstwą nadzienia i ścisło zroluj, a następnie przełóż do tortownicy z kominkiem, wcześniej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Końce zrolowanego ciasta połącz. Wieniec posmaruj rozkłóconym jajem i posyp kminkiem. Piecz w temperaturze 200°C na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz