Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Rogaliki skandynawskie

Składniki na 8 porcji:
    ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki wody
  • 20 dag masła
  • 2 dag drożdży
  • szczypta soli
  • 1 jajo
    farsz:
  • 2 ziemniaki
  • 20 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 jajo
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • tymianek
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • pieprz cayenne
Drożdże wymieszaj z wodą, a masło roztop. Mąkę ze szczyptą soli wysyp na stolnicę, zrób zagłębienie, wlej drożdże i 3/4 stopionego masła, po czym zagnieć ciasto. Starannie je wyrób i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Potem dokładnie umyj ziemniaki, ugotuj je w łupinach, obierz i przeciśnij przez praskę. Ostudź.

Mięso włóż do miski, wbij jajo, wlej sos sojowy i dodaj wystudzone ziemniaki, musztardę, posiekaną cebulę i natkę oraz przyprawy do smaku: pieprz i tymianek. Masę mięsną dokładnie wyrób.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek grubości około 0,5 cm, posmaruj odłożonym stopionym masłem i złóż potrójnie, znów rozwałkuj, posmaruj resztą masła, złóż na pół i ponownie rozwałkuj (na grubość 0,5 cm). Z tak przygotowanego ciasta wykrawaj trójkąty i po nałożeniu farszu przy najkrótszym boku zwijaj je w rogaliki i odkładaj na natłuszczoną blachę do podrośnięcia.

Przed pieczeniem posmaruj rozbełtanym jajem wymieszanym ze szczyptą pieprzu, tymianku i soli. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C na złoty kolor (około 25 minut).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...