- ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki wody
- 20 dag masła
- 2 dag drożdży
- szczypta soli
- 1 jajo
- farsz:
- 2 ziemniaki
- 20 dag mielonego mięsa wieprzowego
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 jajo
- 1 cebula
- 1/2 pęczka pietruszki
- tymianek
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- pieprz cayenne
Mięso włóż do miski, wbij jajo, wlej sos sojowy i dodaj wystudzone ziemniaki, musztardę, posiekaną cebulę i natkę oraz przyprawy do smaku: pieprz i tymianek. Masę mięsną dokładnie wyrób.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek grubości około 0,5 cm, posmaruj odłożonym stopionym masłem i złóż potrójnie, znów rozwałkuj, posmaruj resztą masła, złóż na pół i ponownie rozwałkuj (na grubość 0,5 cm). Z tak przygotowanego ciasta wykrawaj trójkąty i po nałożeniu farszu przy najkrótszym boku zwijaj je w rogaliki i odkładaj na natłuszczoną blachę do podrośnięcia.
Przed pieczeniem posmaruj rozbełtanym jajem wymieszanym ze szczyptą pieprzu, tymianku i soli. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C na złoty kolor (około 25 minut).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz