Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Pikantny chlebek

Składniki na 8 porcji:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 3 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 białko
  • 1 jajo
  • 3/4 szklanki zimnej wody
  • 1/2 szklanki świeżych ziaren kukurydzy
  • 10 dag tartego parmezanu
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
Przygotuj do wyrośnięcia drożdże: rozetrzyj je z cukrem, letnim mlekiem i łyżeczką pszennej mąki. Odstaw. Obie mąki wymieszaj z solą, pieprzem i serem. W misce rozbełtaj białko, jajo i wodę, wlej podrośnięte drożdże, następnie wsyp przygotowane mąki i dokładnie wyrób ciasto. Pod koniec wyrabiania dodaj kukurydzę oraz drobno posiekane papryki.

Ciasto przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, a następnie odstaw do wyrośnięcia. Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Wyjmij, gdy będzie złotobrązowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...