Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Pikantne żeberka

Składniki:
  • 1 1/2 kg żeberek wieprzowych
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • kilka jagód jałowca
  • 1/2 szklanki dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 łyżka musztardy
  • 1/2 szklanki wytrawnego wina
  • 4 łyżeczki tymianku
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć ziele angielskie, jałowiec i pieprz. Dodaj dżem, wszystko wymieszaj. Następnie dodaj musztardę, ponownie zamieszaj i podgrzej. Zdejmij z ognia, wlej wino. Gdy marynata przestygnie, dodaj tymianek.

Żeberka umyj, osusz, poprzecinaj wzdłuż kości i włóż do marynaty. Wstaw do lodówki na 6 godzin. Potem ułóż na ruszcie (najlepiej na folii aluminiowej) i piecz po 15-20 minut z każdej strony, podlewając marynatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...