Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Piersi kurczaka z jabłkami i estragonem

Składniki na 4 porcje:
  • 4 piersi kurczaka
  • 3 winne jabłka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku i łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 1 łyżka posiekanych świeżych listków estragonu
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1/2 szklanki śmietany
  • przyprawa do drobiu
Mięso umyj, osusz, a potem lekko rozbij tłuczkiem. Tak przygotowane obsyp przyprawą i odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Następnie obsmaż na oleju, przełóż do rondla i obłóż obranymi jabłkami pokrojonymi w ćwiartki. Na koniec posyp estragonem, leciutko skrop wodą i duś pod przykryciem na małym ogniu 10-15 minut.

W tym czasie mąkę rozprowadź śmietaną, sokiem z cytryny, potem wymieszaj ze skórką cytrynową, wlej do rondla i gotuj 2 minuty.

Kurczaka podawaj z ryżem, możesz też serwować go z kładzionymi kluseczkami i - obowiązkowo - sałatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...