- 2 piersi kurczaka
- 8 suszonych mięsistych śliwek lub moreli bez pestek
- 3 marchewki (lub kilkanaście miniaturowych z mrożonki)
- 2 szklanki rosołu drobiowego
- po 2 łyżki soku z cytryny i oleju
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
Śliwki lub morele wypłucz, pokrój w paski i rozłóż do kieszonek, po czym zepnij wykałaczkami. Mięso zrumień ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Dodaj marchewki pokrojone w bardzo drobną kostkę lub miniaturowe całości, wlej rosół i duś wszystko razem kilka minut. Potem zalej sos i dopraw go sokiem z cytryny, śmietaną wymieszaną z mąką kartoflaną, solą i pieprzem. Sos zagotuj, energicznie go mieszając.
Pierś kurczaka ułóż na półmisku, obłóż marchewkami, polej gorącym sosem. Podawaj z ryżem lub kładzionymi kluskami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz