Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Piersi kurczaka po chińsku z dynią

Składniki na 4 porcje:
  • 40 dag piersi z kurczaka
  • 20 dag ryżu
  • 2 pory
  • marynowana dynia (słoik 360 ml)
  • 1 szklanka rosołu
  • 15 dag kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki oleju
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • biały pieprz
  • sól
Zagotuj w rondlu 2 litry osolonej wody. Do wrzątku wsyp ryż, gotuj 20 minut na średnim ogniu, po czym odcedź. Mięso umyj, osusz, pokrój w cienkie paski. Pory (tylko białą część) oczyść, opłucz i pokrój w krążki.

Na patelni rozgrzej olej, usmaż na nim paski mięsa na złocisty kolor, cały czas mieszając. Przypraw solą i pieprzem. Teraz przełóż do miseczki i odstaw w ciepłe miejsce.

Na tym samym tłuszczu podsmaż pory, oprósz je curry, podlej rosołem, wymieszaj i zagotuj. Dynię z zalewy osącz i dodaj do porów. Wlej mąkę ziemniaczaną wymieszaną ze śmietaną, całość zagotuj na małym ogniu. Dodaj mięso z miseczki, potem mocno podgrzej. Przypraw solą i pieprzem. Ryż starannie odcedź, przełóż do mięsa i delikatnie wymieszaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...