Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Pieczona tarta z grzybami

Składniki na 10 porcji:
  • 5 łyżeczek masła do gotowania
  • 75 dag grzybów
  • 1/3 szklanki białego wina
  • 4 łyżeczki wyciśniętego soku z cytryny
  • 5 łyżek białego roux
  • 1/3 szklanki śmietany 28-proc.
  • sól
  • pieprz
  • 1 dag świeżej natki pietruszki
  • pieczywo tostowe
Pokrojone w plasterki grzyby usmaż na maśle. Dodaj do nich sok z cytryny, wino i sól. Doprowadź do wrzenia i przykryj. Gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty. Następnie odlej płyn (nie pozwól, aby grzyby wystygły).

Do płynu dolej białe roux i dobrze wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu mniej więcej przez 10 minut. Dodaj śmietanę, posiekaną natkę pietruszki i grzyby. Przypraw do smaku.
W naczyniu poukładaj pieczywo tostowe i polej sosem. Teraz możesz już podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...