Szukaj przepisów

wtorek, 17 lipca 2012

Parzybroda

Potrawa poznańska
    Składniki na 6 porcji:
  • 1 główka białej kapusty (ok. 75 dag)
  • 50 dag ziemniaków
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego w płynie
  • 1 łyżeczka smalcu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • cukier
Umytą kapustę pokrój w grubą kostkę, zalej w garnku bulionem i pogotuj około 30 minut. Dodaj obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, kminek, sól i pieprz. Całość wymieszaj i duś około 20 minut.

Usmaż na patelni pokrojony w kostkę boczek, dodaj smalec i mąkę, zasmaż i rozprowadź bulionem. Tak przygotowaną zasmażką zagęść kapustę, dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny, a na koniec porządnie wymieszaj. Podawaj z razowym chlebem lub gotowanym grochem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...