Szukaj przepisów

wtorek, 17 lipca 2012

Papryka zapiekana w szynce

Składniki na 6 porcji:
  • po 2 zielone, żółte i czerwone papryki
  • 30 dag pokrojonej w cienkie plastry szynki
  • 3 topione trójkątne serki (ementaler)
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego (z kostki)
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • oregano
  • tymianek
  • sól, pieprz
Umyte i oczyszczone z gniazd nasiennych papryki potnij na dość długie, szerokie paski. Olej dokładnie wymieszaj z solą, pieprzem i ziołami (trochę zostaw na później). Paski papryki ułóż na żaroodpornym półmisku, polej olejem i dopiero po 2-3 godzinach wyjmij z marynaty.

W plasterki szynki zwiń po kilka różnokolorowych pasków papryki i takie roladki poukładaj ciasno na półmisku pokrytym resztą oleju. Oblej je gorącym bulionem, przykryj i wstaw do nagrzanego piekarnika na 30-35 minut. Następnie zdejmij pokrywkę, obłóż pokrojonym na wiórki serkiem i zapiecz, aż rozpuści się serek (zwykle trwa to około 10 minut). Przed podaniem posyp szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...