Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Obwarzanki z kminkiem

Składniki na 6 porcji:
  • 3 szklanki mąki
  • 3 dag drożdży
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • sól
  • kminek
Drożdże rozpuść w letniej wodzie (pół szklanki). Mąkę wysyp na stolnicę, zrób zagłębienie i wlej rozrobione wcześniej drożdże. Zagnieć takie ciasto jak na makaron (dodaj odpowiednią ilość wody), po czym odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Z wyrośniętego już ciasta formuj obwarzanki, kładź na blachę posypaną mąką i podpiecz w nagrzanym do 220°C piekarniku. Gdy się zrumienią, posmaruj je solą i kminkiem rozrobionym wodą z odrobiną mąki. Ponownie wstaw do piekarnika i upiecz na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...