- 3 szklanki mąki
- 1/4 szklanki oleju
- 1/4 szklanki mleka
- 1 jogurt naturalny
- 3 dag drożdży
- 3 jaja
- sezam
- sól
Na posypanej mąką stolnicy tocz z wyrośniętego już ciasta wałeczki długości około 20 cm. Z każdego utwórz kółko owinięte jednym z końców wałeczka. Obwarzanki pozostaw na stolnicy do wyrośnięcia.
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i wrzucaj wyrośnięte obwarzanki do wrzątku (muszą swobodnie pływać). Gdy wypłyną na powierzchnię, wyjmuj je łyżką cedzakową (nie gotuj zbyt długo, bo będą miały zakalec) i układaj na wysmarowanej tłuszczem blasze.
Na koniec podpiecz w gorącym piekarniku. Podpieczone wyjmij, posmaruj rozbełtanym trzecim jajem, posyp ziarnami sezamu i znów - na 15 minut - wstaw do piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz