Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Obwarzanki drożdżowe

Składniki na 6 porcji:
  • 3 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 jogurt naturalny
  • 3 dag drożdży
  • 3 jaja
  • sezam
  • sól
Drożdże rozetrzyj w ciepłym mleku z łyżką mąki. Odstaw do wyrośnięcia. Następnie na stolnicę wysyp mąkę, zrób zagłębienie i wlej rozczyn. Teraz wbij 2 jaja, zagnieć ciasto, dodając olej i jogurt w takiej ilości, aby było dość gęste. Starannie je wyrób i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Na posypanej mąką stolnicy tocz z wyrośniętego już ciasta wałeczki długości około 20 cm. Z każdego utwórz kółko owinięte jednym z końców wałeczka. Obwarzanki pozostaw na stolnicy do wyrośnięcia.

W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i wrzucaj wyrośnięte obwarzanki do wrzątku (muszą swobodnie pływać). Gdy wypłyną na powierzchnię, wyjmuj je łyżką cedzakową (nie gotuj zbyt długo, bo będą miały zakalec) i układaj na wysmarowanej tłuszczem blasze.

Na koniec podpiecz w gorącym piekarniku. Podpieczone wyjmij, posmaruj rozbełtanym trzecim jajem, posyp ziarnami sezamu i znów - na 15 minut - wstaw do piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...