- 80 dag nerek cielęcych
- 2 szklanki rosołu drobiowego
- 2 liście laurowe
- po 5-7 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
- 2 spore cebule
- 1 główka czosnku
- 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina
- po 2 łyżki oleju i masła
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- sól, pieprz
- szczypta cukru
Na patelni rozgrzej olej i lekko zrumień pokrojoną w kostkę cebulę, wymieszaj ją z usmażonymi nerkami i zalej przecedzonym wywarem oraz winem. Doprowadź całość do wrzenia, po czym gotuj pod przykryciem około 5 minut. Wtedy dodaj roztarty z solą czosnek, sól, pieprz, mieloną paprykę i szczyptę cukru i chwilę jeszcze duś razem.
Podawaj z ryżem lub makaronem i surówkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz