Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Nerki cielęce w sosie czosnkowym

Składniki na 4 porcje:
  • 80 dag nerek cielęcych
  • 2 szklanki rosołu drobiowego
  • 2 liście laurowe
  • po 5-7 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • 2 spore cebule
  • 1 główka czosnku
  • 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • po 2 łyżki oleju i masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
Nerki przekrój wzdłuż na pół i po usunięciu kanalików moczowych zalej zimną wodą. Zostaw na 20-30 minut. W rondlu zagotuj wodę, do wrzątku wrzuć osączone nerki i gotuj 2-3 minuty. Po odcedzeniu przelej nerki zimną wodą. Zagotuj rosół z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem. Włóż do niego nerki i gotuj je około 20-30 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu pokrój je w plasterki i obtocz w mące. Teraz usmaż je na stopionym maśle. Pozostały po nich wywar przecedź i odparuj do objętości około 1 szklanki.

Na patelni rozgrzej olej i lekko zrumień pokrojoną w kostkę cebulę, wymieszaj ją z usmażonymi nerkami i zalej przecedzonym wywarem oraz winem. Doprowadź całość do wrzenia, po czym gotuj pod przykryciem około 5 minut. Wtedy dodaj roztarty z solą czosnek, sól, pieprz, mieloną paprykę i szczyptę cukru i chwilę jeszcze duś razem.

Podawaj z ryżem lub makaronem i surówkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...