- ciasto:
- 2 1/2 szklanki mąki
- 12 dag masła
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- 3 dag drożdży
- 2 jaja
- kminek
- sól
- farsz:
- 30 dag metki cebulowej
- 1 czerwona cebula
- 10 dag pieczarek
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/4 szklanki rosołu
- szczypta cząbru
- sól, pieprz
- tłuszcz do blachy
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na kwadrat, pokrój w paski o szerokości 10cm. W każdy pasek - na całej jego długości - zawiń farsz i dobrze zlep brzegi. Krój ukośnie na małe (3-centymetrowe) paszteciki. Na koniec posmaruj je rozbełtanym drugim jajem i posyp kminkiem. Ułóż na natłuszczonej blasze i piecz na złoty kolor w nagrzanym do temperatury 190°C piekarniku (około 10 minut).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz