Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Paszteciki

Składniki na 8 porcji:
    ciasto:
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 12 dag masła
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 3 dag drożdży
  • 2 jaja
  • kminek
  • sól
    farsz:
  • 30 dag metki cebulowej
  • 1 czerwona cebula
  • 10 dag pieczarek
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/4 szklanki rosołu
  • szczypta cząbru
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do blachy
Drożdże dokładnie rozetrzyj ze śmietaną, a masło posiekaj z mąką. Następnie wlej drożdże, wbij jajo, posól, zagnieć i dokładnie wyrób ciasto. Teraz na pewien czas odstaw do wyrośnięcia. Pieczarki i cebulę oczyść, drobno pokrój, zrumień na patelni. Do podsmażonych pieczarek dodaj starannie rozgniecioną widelcem metkę, rosół, przyprawy i posiekaną natkę. Całość dokładnie wymieszaj i smaż do odparowania.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na kwadrat, pokrój w paski o szerokości 10cm. W każdy pasek - na całej jego długości - zawiń farsz i dobrze zlep brzegi. Krój ukośnie na małe (3-centymetrowe) paszteciki. Na koniec posmaruj je rozbełtanym drugim jajem i posyp kminkiem. Ułóż na natłuszczonej blasze i piecz na złoty kolor w nagrzanym do temperatury 190°C piekarniku (około 10 minut).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...