Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Naleśniki zapiekane z jabłkami

Składniki na 4 porcje:
  • 8 naleśników
  • 4 kwaśne jabłka
  • 20 dag śliwek
  • 1 opakowanie dżemixu (40 g)
  • 3 goździki
  • kawałek skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • cynamon
  • gałka muszkatołowa
  • masło do wysmarowania formy
Na początku obierz i poszatkuj jabłka. Potem umyj śliwki, wydryluj je i pokrój na kawałki. Owoce zasyp cukrem i dodaj skórkę pomarańczową, cynamon oraz gałkę. Podgrzewaj 10 minut na średnim ogniu, uważając, by się nie przypaliły. Wsyp dżemix i podgrzewaj jeszcze kilka minut, stale mieszając.

W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem układaj warstwami naleśniki, przekładając je marmoladą owocową. Na wierzchu połóż kawałeczki masła i wstaw do nagrzanego piekarnika. Gdy na wierzchu zapiecze się rumiana skorupka, deser jest gotowy. Przed podaniem możesz go polać śmietaną. Tak samo zapieka się ryż, makaron lub ugotowaną na sypko kaszę jaglaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...