- 1 4/5 szklanki mąki
- szczypta soli
- 2 jaja
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mleka
- tłuszcz do smażenia
- nadzienie:
- 50 g boczku
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 300 g salami
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 szklanki gorącego rosołu z kury
- 100 g przecieru pomidorowego
- sól, czarny pieprz
- szczypta cukru
- szczypta pieprzu cayenne
- margaryna do formy
- 4 łyżki tartego ementalera
- 1 łyżka masła
- ponadto:
- sos pomidorowy
Pokrój w kostkę boczek, salami i cebulę, czosnek posiekaj (lub przepuść przez praskę). Boczek podsmaż na oleju, zeszklij na nim czosnek i cebulę. Dodaj wędlinę, całość oprósz mąką i papryką, lekko podsmaż. Następnie rozprowadź rosołem rozmieszanym z przecierem. Duś kilka minut i dopraw według uznania do smaku.
Rozłóż nadzienie na naleśnikach, potem je zwiń i ułóż w formie. Posyp serem, wiórkami masła i zapiecz w piekarniku w temperaturze 220°C, aż ser się roztopi.
Przed podaniem naleśniki możesz polać sosem pomidorowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz