Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Naleśniki pikantne z salami

Składniki na 8 porcji:
  • 1 4/5 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 2 jaja
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • tłuszcz do smażenia
    nadzienie:
  • 50 g boczku
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g salami
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 szklanki gorącego rosołu z kury
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • sól, czarny pieprz
  • szczypta cukru
  • szczypta pieprzu cayenne
  • margaryna do formy
  • 4 łyżki tartego ementalera
  • 1 łyżka masła
    ponadto:
  • sos pomidorowy
Mąkę wymieszaj z solą, żółtkami, wodą i mlekiem, po czym odstaw na 20-30 minut. Do ciasta dodaj ubite białka i wymieszaj. Usmaż naleśniki.

Pokrój w kostkę boczek, salami i cebulę, czosnek posiekaj (lub przepuść przez praskę). Boczek podsmaż na oleju, zeszklij na nim czosnek i cebulę. Dodaj wędlinę, całość oprósz mąką i papryką, lekko podsmaż. Następnie rozprowadź rosołem rozmieszanym z przecierem. Duś kilka minut i dopraw według uznania do smaku.

Rozłóż nadzienie na naleśnikach, potem je zwiń i ułóż w formie. Posyp serem, wiórkami masła i zapiecz w piekarniku w temperaturze 220°C, aż ser się roztopi.

Przed podaniem naleśniki możesz polać sosem pomidorowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...