- 4 jabłka o łagodnym smaku
- 1 szklanka śmietany
- 2-3 gałązki selera naciowego lub kawałek selera korzeniowego
- 1 lub 2 banany
- sok z 1 cytryny
- sól, pieprz
- do dekoracji:
- kilka liści sałaty lub cykorii
Seler naciowy pokrój na małe kawałki. Korzeniowy natomiast zetrzyj na tarce warzywnej o grubych oczkach i skrop sokiem z cytryny (dzięki temu nie ściemnieje).
Z każdego jabłka zetnij górną część i delikatnie wydrąż środki, usuwając gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Resztę soku ubij ze śmietaną, potem dodaj pieprz i sól. Banany pokrój w plasterki, dodaj jabłka i seler. Całość dopraw sosem śmietanowym.
Sałatką wypełnij wydrążone jabłka, przykryj je „pokrywką” i ozdób liśćmi sałaty lub cykorii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz