Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Nadziewane jabłka

Składniki na 4 porcje:
  • 4 jabłka o łagodnym smaku
  • 1 szklanka śmietany
  • 2-3 gałązki selera naciowego lub kawałek selera korzeniowego
  • 1 lub 2 banany
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz
    do dekoracji:
  • kilka liści sałaty lub cykorii

Seler naciowy pokrój na małe kawałki. Korzeniowy natomiast zetrzyj na tarce warzywnej o grubych oczkach i skrop sokiem z cytryny (dzięki temu nie ściemnieje).

Z każdego jabłka zetnij górną część i delikatnie wydrąż środki, usuwając gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Resztę soku ubij ze śmietaną, potem dodaj pieprz i sól. Banany pokrój w plasterki, dodaj jabłka i seler. Całość dopraw sosem śmietanowym.

Sałatką wypełnij wydrążone jabłka, przykryj je „pokrywką” i ozdób liśćmi sałaty lub cykorii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...