Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Mus morelowy

Składniki:
  • 50 dag moreli
  • 12 dag cukru
  • 100 ml śmietanki 36-proc.
  • 2 dag żelatyny
  • 2 białka
  • maliny i truskawki do przybrania
Na początku ubij śmietankę z łyżką cukru. Potem przygotuj morele: umyj je, przekrój, usuń pestki i zmiksuj z pozostałym cukrem. Żelatynę namocz w 4 łyżkach wody, po czym podgrzej, ostudź i wymieszaj ze śmietanką oraz morelami.

Ubij białka i dodawaj do nich po łyżce moreli, nie przerywając ubijania. Tężejący mus przełóż do pucharków. Udekoruj malinami i truskawkami. Odstaw do schłodzenia.

W ten sam sposób możesz przyrządzić mus z brzoskwiń, mango lub nektarynek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...