- 3 czubate łyżki rozpuszczalnej kawy
- 12 dag orzechów włoskich bez łupin
- 6 jaj
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 6 dag cukru
- 3-4 łyżki zimnego mleka
Na małym ogniu ustaw garnek z gotującą się wodą, a na nim miskę z utartymi żółtkami i kawą. Całość podgrzewaj - przez cały czas mieszając - aż masa zgęstnieje i będzie się kleić do łyżki (możesz to również zrobić w specjalnych garnkach do gotowania na parze). Odstaw i wystudź.
Śmietanę ubij na sztywno, dolewając do niej kilka łyżek zimnego mleka. Następnie dodaj ją do wystudzonego kremu kawowego i wszystko bardzo delikatnie wymieszaj.
Kilka orzechów odłóż do dekoracji, resztę posiekaj i dodaj do musu. Mus przełóż do salaterki i wstaw do lodówki na półtorej godziny. Przed podaniem ozdób go połówkami orzechów.
Mus jest doskonały z kruchymi ciasteczkami lub babką drożdżową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz