Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Morski włóczęga

Różowa sałatka ziemniaczana ze śledziem
    Składniki na 4 porcje:
  • 25 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 1 duża cebula
  • 1 winne jabłko
  • 4 filety z matiasa
  • 1 ogórek konserwowy
  • 10 dag marynowanych buraków
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • kilka gałązek zielonej pietruszki
    sos:
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • majeranek
  • cukier
  • sól
  • pieprz
Przygotowany sos odstaw do lekkiego schłodzenia. Filety - jeśli to konieczne - wymocz w mleku, osusz i pokrój w kostkę. Tak samo pokrój obrane ziemniaki, ogórki, buraki i cebulę oraz obrane jabłko (bez gniazd nasiennych). Połączone składniki sałatki polej sosem, dokładnie wymieszaj i wstaw na 1-2 godziny do lodówki.

Przed podaniem sałatkę dopraw solą i pieprzem oraz udekoruj ćwiartkami jajek i gałązkami zielonej pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...