- ciasto:
- 20 dag masła
- 20 dag cukru
- 3-4 jaja
- po 10 dag mąki: pszennej i ziemniaczanej
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 20 dag dżemu pomarańczowego
- lukier:
- 15 łyżek cukru
- 1/4 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki octu 6-proc.
- szczypta szafranu
- 50 ml spirytusu
- do dekoracji:
- mandarynki
- winogrona
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, a potem wbijaj po jednym jaju i nadal ucieraj. Do masy jajecznej dodaj obie mąki oraz skórkę z cytryny i gałkę muszkatołową. Ciasto dobrze wyrób i odstaw na godzinę. Upiecz z niego 2 jednakowe placki. Upieczone wyjmij następnie z piekarnika, wystudź, jeden posmaruj dżemem i przykryj drugim.
Przygotuj lukier: cukier zalej wodą i zagotuj. Następnie dodaj ocet, przykryj i gotuj na dużym ogniu. Po 2 minutach przeprowadź próbę: kropla syropu spuszczona z łyżki powinna pozostawić za sobą „nitkę”.
Gorący ulep, przelej do miski i skrop zimną wodą. Ostudź do temperatury ok. 60°C i wtedy ucieraj dopóty, dopóki nie zbieleje, a pod koniec dodaj, wciąż ucierając, spirytus zabarwiony szafranem. Lukrem oblej mazurek. Wierzch fantazyjnie ozdób cząstkami mandarynek i winogronami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz