Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Mazurek złoty

Składniki:
    ciasto:
  • 20 dag masła
  • 20 dag cukru
  • 3-4 jaja
    po 10 dag mąki: pszennej i ziemniaczanej
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 20 dag dżemu pomarańczowego
    lukier:
  • 15 łyżek cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki octu 6-proc.
  • szczypta szafranu
  • 50 ml spirytusu
    do dekoracji:
  • mandarynki
  • winogrona
Na dwa dni przed przystąpieniem do pieczenia mazurka namocz szafran w spirytusie i odstaw.

Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, a potem wbijaj po jednym jaju i nadal ucieraj. Do masy jajecznej dodaj obie mąki oraz skórkę z cytryny i gałkę muszkatołową. Ciasto dobrze wyrób i odstaw na godzinę. Upiecz z niego 2 jednakowe placki. Upieczone wyjmij następnie z piekarnika, wystudź, jeden posmaruj dżemem i przykryj drugim.

Przygotuj lukier: cukier zalej wodą i zagotuj. Następnie dodaj ocet, przykryj i gotuj na dużym ogniu. Po 2 minutach przeprowadź próbę: kropla syropu spuszczona z łyżki powinna pozostawić za sobą „nitkę”.
Gorący ulep, przelej do miski i skrop zimną wodą. Ostudź do temperatury ok. 60°C i wtedy ucieraj dopóty, dopóki nie zbieleje, a pod koniec dodaj, wciąż ucierając, spirytus zabarwiony szafranem. Lukrem oblej mazurek. Wierzch fantazyjnie ozdób cząstkami mandarynek i winogronami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...